Mąka pod lupą
Treść
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie zapewnia, że od dłuższego czasu prowadzi systematyczne badania mąki pod kątem obecności mykotoksyn. Do tej pory nie stwierdzono w niej żadnych substancji szkodliwych dla zdrowia i życia konsumentów. Sanepid sprawdza nie tylko sklepy, ale również piekarnie i młyny. Dokładne wyniki kontroli będą znane pod koniec przyszłego tygodnia. - Mykotoksyny to silnie trujące substancje wytwarzane przez niektóre grzyby. Mogą powodować uszkodzenie DNA, sprzyjają również rozwojowi raka wątroby. Źródłem mykotoksyn najczęściej są pleśnie, orzeszki ziemne, kukurydza i soja, pochodzące z obszarów o gorącym klimacie - wyjaśnia dr Ryszard Moskwa, kierownik Działu Higieny, Żywności i Żywienia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Kontroli poddawane są także inne artykuły, w tym sprowadzane m.in. z Iranu orzeszki ziemne i laskowe, pistacje, figi, daktyle: istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że mogą zawierać szkodliwe substancje. Dotychczasowe wyniki pobranych próbek są jednak zadowalające. (EKA) "Dziennik Polski" 2007-02-02
Autor: wa