Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Przed zbiórką żywności

Treść

Z najnowszych danych ośrodków pomocy społecznej wynika, że w Polsce przybywa ludzi żyjących na granicy ubóstwa W Podkarpackim Banku Żywności trwają ostatnie przygotowania do sobotniej przedświątecznej zbiórki żywności. To już 10. edycja akcji. Zbiórka będzie prowadzona w 10 sklepach spożywczych na terenie Rzeszowa, ponadto w Krośnie i Brzozowie. W tym roku produkty żywnościowe ma zbierać około 80 wolontariuszy. Każdego roku liczba chętnych do niesienia pomocy innym rośnie. Przybywa przede wszystkim uczniów szkół średnich, dla których praca na rzecz osób potrzebujących wsparcia stanowi prawdziwe wyzwanie. Coraz częściej młodzi ludzie przyłączają się do różnego rodzaju akcji społecznych. Chcąc jak najbardziej profesjonalnie udzielać pomocy, działają m.in. w szkolnych kołach wolontariatu. - Są to osoby bardzo wrażliwe, bez pomocy których nie byłoby możliwe przeprowadzenie większości przedsięwzięć charytatywnych - uważa Dorota Rosińska-Jęczmienionka, dyrektorka Podkarpackiego Banku Żywności. Wśród wolontariuszy znajdują się również osoby starsze, w tym emeryci i renciści. Organizatorzy zachęcają do przekazywania głównie produktów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, szczególnie makaronów, oleju, mąki, ryżu, cukru, konserw, dżemów, a także słodyczy. Za pośrednictwem organizacji pozarządowych artykuły te trafią do potrzebujących, m.in. do świetlic socjoterapeutycznych, szkolnych stołówek, domów dziecka, stowarzyszeń zajmujących się osobami niepełnosprawnymi, a także do rodzin wielodzietnych. Systematycznie ilość przekazywanej żywności zwiększa się. - Ludzie bardzo chętnie włączają się w tego rodzaju akcje, szczególnie w okresie przedświątecznym. Zdają sobie bowiem sprawę, że nawet niewielka pomoc z ich strony ma dla wielu osób i rodzin ogromne znaczenie - mówi Dorota Rosińska-Jęczmienionka. Podkarpacki Bank Żywności ściśle współpracuje m.in. z rzeszowskim Centrum Wolontariatu, ośrodkami pomocy społecznej w regionie oraz wieloma stowarzyszeniami. Banki żywności to organizacje pozarządowe, które na całym świecie zajmują się pozyskiwaniem żywności i przekazywaniem jej organizacjom walczącym z niedożywieniem. W Polsce działa ich 30, z czego 19 zrzeszonych jest w Federacji Polskich Banków Żywności. (EKA) "Dziennik Polski" 2007-03-27

Autor: wa