"Smaczne, bo Podkarpackie"
Treść
Dobiegła końca VI edycja Plebiscytu na Najlepszy Spożywczy Produkt Województwa Podkarpackiego "Smaczne, bo Podkarpackie". Wczoraj w sali Kolumnowej Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyła się uroczysta gala. Organizatorem plebiscytu było Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie. Patronował mu marszałek województwa podkarpackiego. Celem konkursu jest wyłonienie i wypromowanie produktów spożywczych, które są smaczne, zdrowe, posiadają najwyższą jakość odpowiadającą europejskim standardom i są wytworzone przez przedsiębiorstwa z Podkarpacia. Konkurs zwraca w sposób szczególny uwagę konsumentów na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty znajdującej się na sklepowych półkach. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura regionalnych produktów - to atuty, które z pewnością zwrócą uwagę mieszkańców Podkarpacia podczas codziennych zakupów. Taka promocja rodzimych wytwórców pomaga przekonać konsumentów, że produkowana w regionie żywność jest smaczna, zdrowa i bezpieczna. Od czerwca tego roku 21 producentów z województwa podkarpackiego w czasie kampanii promocyjnej prowadzonej za pośrednictwem mediów oraz poprzez informację w placówkach handlowych starało się zachęcić podkarpackich konsumentów do sięgnięcia po ich żywność. Ci zaś, za pomocą kart do głosowania, wyrażali swoje opinie na temat oferowanych im artykułów spożywczych. 5 grudnia odbyło się posiedzenie kapituły, podsumowujące zmagania konkursowe. Oceniono 32 produkty biorące udział w plebiscycie. W celu dokonania oceny przedsiębiorcy przedłożyli kapitule dokumenty i informacje, charakteryzujące zgłaszany produkt, m.in.: skład surowcowy, skrócony opis technologii produkcji, stosowany system kontroli jakość oraz posiadane certyfikaty i wyróżnienia dotyczące zgłaszanego produktu. Kapituła oceniając produkty brała pod uwagę także wygląd i estetykę opakowania. Kierowała się ponadto głosami konsumentów umieszczonymi w kuponach konkursowych oraz drogą internetową. Głosów oddano ponad 20 tysięcy. Laureatami zostali: W kategorii - produkty garmażeryjne "Hortino" Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o. za "warzywa z tortellini w sosie pieczarkowym" W kategorii - mięso i przetwory mięsne Zakład Uboju Zwierząt Rzeźnych Przetwórstwo Mięsne Maria Soja, Wola Raniżowska. W kategorii - przetwory mączne Piekarnia Krupa - Mieczysław Krupa, Grzegorz Krupa, Rzeszów za "chleb chłopski". W kategorii - słodycze i przetwory ciastkarskie Piekarnia - Cukierna "Szelców" Lesko S.C. H.A.M. Szelc i R. Szelc-Haftek Słodki Domek za "babeczki kruche z kremem i owocami". W kategorii - przetwory mleczne Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska "Resmlecz" w Trzebownisku za "kefir luksusowy". Za najpopularniejszy Spożywczy Produkt Podkarpacki "Smaczne bo Podkarpackie 2006" uznano kefir z Jasienicy Rosielnej, wyprodukowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w tej miejscowości. Tekst i fot. (Pawlo) "Dziennik Polski" 2006-12-15
Autor: wa