Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Szlakiem podkarpackich smaków

Treść

W ubiegłym roku po raz pierwszy w kompleksowy sposób ujęto kulinarne dziedzictwo Podkarpacia. Dzięki projektowi Stowarzyszenia Pro Carpathia z Rzeszowa, można było poznać regionalne potrawy i specjalności, dowiedzieć się, kto jeszcze na Podkarpaciu kultywuje tradycję, stosuje przepisy kulinarne sprzed dziesięcioleci. Teraz powstał kolejny projekt, świetnie uzupełniający działania sprzed roku. Uzyskał dofinansowanie z Fundacji Fundusz Współpracy AGRO SMAK 2 Program Rozwoju Rynku Produktów Regionalnych i Lokalnych. Od kilku lat widać bardzo wyraźny zwrot w stronę nie tylko ekologii, ale także tradycji produkowania żywności. Podkarpacie przoduje w tej dziedzinie - nasz region słynie nie tylko ze smacznych, ale i zdrowych produktów. Za tradycyjny produkt regionalny może być uznany ten, przy którym udowodniona zostanie co najmniej 25-letnia tradycja wyrobu. I warto zwrócić uwagę, że w naszym województwie produktów spełniających te warunki jest bardzo dużo. Stopniowo producenci decydują się na ich rejestrację. W spisie Ministerstwa Rolnictwa, jako potrawy i wyroby regionalne figuruje już kilkadziesiąt produktów z Podkarpacia. Realizacja w ubiegłym roku projektu pozwoliła na poznanie wielu z nich. Jak się okazuje, są zakłady mięsne - jak Smak Eko w Górnie i Jan Fołta w Markowej - które wytwarzają wędliny na bazie technologii stosowanej z dziada pradziada. Bez konserwantów, opierając się jedynie na soli kuchennej i używanych przez lata przyprawach. W Krzeszowie produkowane są powidła śliwkowe, jakich nie sposób znaleźć w sklepach. Smażone według starej receptury, bez cukru, mogą być podawane nawet diabetykom. Hyżne słynie z kolei z serowych gomółek, które wytwarzają panie z Koła Gospodyń Wiejskich, równie smakowite i oryginalne są ich gołąbki ziemniaczane, proziaki, truskawkowe konfitury, opierane na przepisach sprzed dziesięcioleci. O tym, jakie kulinarne skarby znaleźć można na Podkarpaciu, warto mówić głośno. Dlatego Stowarzyszenie Pro Carpathia napisało kolejny projekt. - To nasz kolejny sukces w przygotowywaniu interesującej oferty turystycznej dla Podkarpacia. Napisany przez nas projekt "Szlak Podkarpackich Smaków - aktywizacja środowisk lokalnych poprzez tworzenie grupy liderów działających na rzecz rozwoju i promocji regionalnych produktów kulinarnych" uzyskał ponad 40 tysięcy złotych dotacji z Fundacji Fundusz Współpracy AGRO SMAK 2 - mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia z Rzeszowa. Jak podkreślają koordynatorzy projektu, ma on na celu zaktywizowanie środowisk lokalnych w kierunku rozwoju kulinarnych produktów regionalnych i lokalnych na terenie województwa podkarpackiego. Przygotowuje do działania kadrę - 60 lokalnych liderów, doradców i animatorów. Dzięki temu powstanie grupa liderów zajmujących się doradztwem i wspieraniem rozwoju regionalnych produktów kulinarnych. Bardzo istotne jest, że wytyczony zostanie szlak podkarpackich produktów kulinarnych, aby zachęcić turystów do odwiedzania naszego regionu. Przygotowana zostanie strona internetowa z bazą danych oraz wydawnictwa informacyjno-promocyjne. (EWAF) "Dziennik Polski" 2007-05-07

Autor: wa

Tagi: podkarpacie