Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Teraz żywność z Podkarpacia

Treść

Podkarpacie coraz częściej kojarzone jest z województwem, w którym wytwarzana jest zdrowa, ekologiczna żywność. W maju nasze województwo zarejestrowało trzy produkty mając tym samym ich najwięcej - 50 - na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Natomiast w ostatnich dniach zakład "Taurus" z Pilzna otrzymał prestiżowe godło "Teraz Polska". Produkty tradycyjne po raz pierwszy były brane pod uwagę w konkursie "Teraz Polska". Firma z Pilzna zgłosiła do konkursu dwa wyroby - szynkę swojską pilzneńską oraz pierogi z mięsem pilzneńskie. Uznanie jurorów zyskała szynka. Ta znana firma produkująca wyroby mięsne i garmażeryjne może teraz używać godła promocyjnego "Teraz Polska". W maju na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano kolejne produkty z Podkarpacia. Zespół Ludowy "Górniacy" z Kolbuszowej zarejestrował oryginalną zupę pod nazwą "kapusta ziemniaczana". Natomiast Góreckie Stowarzyszenie Kobiet "Victoria" z Górek w powiecie mieleckim zarejestrowało dwa produkty - "różę ucieraną podkarpacką" i "ser żółty smażony podkarpacki". Tym samym Podkarpacie znalazło się na pierwszym miejscu pod względem ilości zarejestrowanych produktów regionalnych. Zdystansowaliśmy dotychczasowego lidera, którym było województwo śląskie. (EWAF) "Dziennik Polski" 2007-05-30

Autor: wa